Home Školní jídelna Vaříme zdravě
Proč vaří školní jídelna zdravě, aneb jak se sestavuje jídelní lístek PDF Tisk Email
Napsal uživatel Michaela Gronychová   
Středa, 14 Září 2016 08:45

Při tvorbě jídelního lístku jsme vázáni SPOTŘEBNÍM KOŠEM, NUTRIČNÍM DOPORUČENÍM MINISTERSTVA  ZDRAVOTNICTVÍ ČR KE SPOTŘEBNÍMU KOŠI A FINANČNÍM LIMITEM.

Spotřební koš vychází z platných doporučených výživových dávek, které jsou uvedeny ve vyhlášce

č. 107/2005 Sb., o školním stravování, MŠMT ČR a je závazný!!!


Co to vlastně spotřební koš je?

Je to porovnání doporučených dávek vybraných skupin potravin, oproti skutečné spotřebě potravin na jídelně. Doporučené dávky potravin jsou stanoveny s ohledem na zdravou výživu, která je u školních dětí obzvlášť důležitá.

Sledované potraviny ve spotřebním koši

1. Maso                                                           6. Cukry

2. Ryby                                                            7. Zelenina

3. Mléko                                                          8. Ovoce

4. Mléčné výrobky                                         9. Brambory

5. Tuky                                                            10. Luštěniny

 

Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke Spotřebnímu koši – doporučení pro sestavování jídelního lístku ve školních jídelnách vstoupilo v platnost od 1.9.2015.

Tato metodika, která je známá pod původním názvem „ Doporučená pestrost “ má pouze charakter doporučení. Cílem ND je vést školní jídelnu k zdravějšímu jídelníčku.

 

Pokud tedy rodič či strávník hodnotí jídelní lístek, mělo by být důležité nejen to, že je naplněný Spotřební koš, ale i to jakým způsobem:


• Zda děti nedostávají příliš mnoho uzenin a vepřového masa na úkor libovějších druhů masa či bezmasých pokrmů.

• Zda děti nedostávají příliš mnoho smažených a sladkých pokrmů.

• Zda děti nedostávají příliš málo zeleniny ať již vařené, syrové nebo naopak, zda nepřevažuje zelenina sterilovaná.

• Zda děti nedostávají příliš málo rybího masa a luštěnin.

 

Polévky

Preferujeme zeleninové polévky nebo polévky se zeleninou s rozmanitými obilninovými zavářkami (pohanka, jáhly, kuskus, bulgur).

• Luštěniny nemusí být vždy hlavní složkou v polévce, ale můžeme využívat i luštěninové zavářky, luštěniny jsou tak lépe stravitelné. Do luštěninových polévek nepřidáváme uzeninu.

• Drožďové polévky jsou hodnotným zdrojem vitaminů, obzvláště vitaminů skupiny B.

• U vývarů preferujeme zeleninové vývary, masové vývary užíváme umírněně. Nepoužíváme vývary z uzeného masa a uzených kostí.

Na zahušťování polévek používáme nejen pšeničnou hladkou mouku, ale i cizrnovou mouku,špaldovou mouku, hrašku …


Hlavní jídla

Preferujeme libovější druhy masa původem z ČR

Rybí maso by se v jídelním lístku mělo objevit alespoň 2x do měsíce.

• Mezi „jiné“ druhy masa zařazujeme králíka a zvěřinu, které jsou ceněny pro nízký obsah tuků.

• K bezmasému pokrmu není nutné přidávat masovou polévku, nevadí, pokud strávníci mají jeden den v týdnu lehčí bezmasý pokrm. V současné době je doporučeno plnit spotřební koš masa spíše ke spodní hranici (75 %) a luštěniny a zeleninu spíše k horní hranici.


Přílohy

Usilujeme o to, aby přílohy byly v jídelním lístku rovnoměrně prostřídány.

• Snažíme se využít i méně obvyklé typy příloh jako např. bramborovo-kuskusové knedlíky, jáhly …


Další obecné zásady

• Snažíme se nepřekračovat doporučení maximálně 2 smažených a 2 sladkých pokrmů v měsíci z důvodu prokázaného negativního vlivu na zdraví konzumentů.

Vyřazujeme používání uzenin v polévkách a hlavních jídlech z důvodu vysokého obsahu tuků a solí.

Snažíme se o to, aby každý den byla podána zelenina, ať již v polévce, hlavním pokrmu nebo salátu, jedině tak se strávníci naučí, že zelenina k jídlu neodmyslitelně patří. Nezapomínáme také na ovoce.

- Pitný režim školní jídelny se skládá ze tří druhů nápojů: voda - vždy, čaj nebo mošt, džus, sirup, mléko, acidofilní mléko, minerální voda …


Určitě některým z Vás naše hodnocení při sestavování jídelního lístku pomohlo a alespoň trochu ocenilo naši usilovnou a náročnou práci. To, že školní jídelna připravuje dětem zdravou a pestrou stravu je mnohdy neoceněná snaha, jak vést Vaše děti k zdravému životnímu stylu. Jsme rádi, když máme spokojené strávníky, ale bohužel ne vždy můžeme uspokojit požadavky každého. Pokud máte jakékoliv otázky, připomínky ohledně školního stravování naší jídelny, jsem Vám plně k dispozici.


Gronychová Michaela, vedoucí školní jídelny




Aktualizováno Pátek, 01 Září 2017 12:35